O poveste despre o cafea care se răcește

Să ridice mâna sus cine nu a auzit măcar o dată sfatul: „Fă-ți timp pentru tine!”. Nu știu cine are nevoie să audă asta, dar conceptul de „me time” e o porcărie care induce și mai multă vinovăție. Vezi tu? Dacă ți-ai gestiona timpul mai eficient, poate l-ai avea... Cam asta implică.

Pe lângă munca fizică solicitantă a mamelor, încărcarea psihologică este enormă. Toți suntem de acord că avem nevoie să mâncăm sănătos, să facem sport, poate să medităm sau să scriem într-un jurnal, dar când și cum au ajuns igiena personală și sănătatea mintală un lux pentru mame?

Undeva (de fapt oriunde), este o mamă care nu a mai mers singură la baie de luni întregi, care are nevoie disperată să doarmă mai mult de trei ori pe noapte și ar face orice pentru un duș sau o cafea care nu s-a răcit încă. Acestei mame nu-i poți spune „fă mai multe lucruri care-ți plac!”. Poate e în burnout, poate suferă de depresie, poate e mamă singură, poate are un copil cu dizabilități, poate e oricare dintre noi. Să presupunem că printr-un complex fericit de împrejurări reușește „să facă mai multe lucururi care-i plac”, nu cumva se întoarce acasă la o listă și mai mare de activități casnice?

Schimbând optica, de ce ar putea avea nevoie mamele? Eu aș avea/ aș fi avut nevoie de următoarele:

- De recunoaștere la nivel de societate că rolul de mamă vine cu o încărcătură psihică imensă; - De acceptarea, tot la nivel de societate, că depresia postpartum este o realitate; - De grupuri de mame cu care să-mi pot normaliza trăirile; - De mai puțină judecată din partea mamelor hipercompetitive (nu e vina voastră, ajungem și acolo) - De servicii sociale eficiente și accesibile care să-mi permită să-mi las copilul căteva ore la nevoie; - De flexibilitate la locul de muncă, fără vinovăție indusă;

Vă invit să continuați lista!


28 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate