Mamele au nevoie de comunitate

Actualizată în: 23 oct. 2020

Dacă ai devenit mamă în timpurile astea, cel mai probabil ai citit 3+ cărți de parenting, urmărești 2-3 bloguri de parenting, ai fost la măcar un curs (tot de parenting). Eu am început în sarcină cursurile. Am rămas cu două caiete scrise ordonat, unul despre naștere și îngrijirea nou născutului, unul despre alăptare. Ambele au bullet-uri, frumos, cum îi șade bine unui caiet de anxios. La cursul despre naștere, consultantul aruncă bomba:

„Mamele din ziua de azi nu mai știu să împingă”

Mmmm...What? În sală se schimbă câteva zâmbete politicoase, se aud câteva chicoteli competitive. O buburuză se plimbă nestingheritâ pe un ficus. Pare cea mai fericită că se află acolo.

Mintea mea anxioasă începe să lucreze, privirea se mută de la o mamă la alta: câteva dintre ele știu sigur „să împingă”, dar care? "Eu nu știu, că de, am anxietate de performanță!". Fără ca măcar să am ocazia să conștientizez, s-a instalat în mine primul potențial eșec. Așadar premianta clasei va naște natural fără epidurală, printre bețișoare de aromaterapie, va avea parte de „ora magică” și sigur nu sunt eu aia. Restul clasei va sta la terapie intensivă după cezariană. O dihotomie! Atât a reușit mintea mea anxioasă. The End!

Dar nu! It's just The Beginning: începutul unui lung șir de temeri și vinovății pe care doar informațiile nu îl pot rezolva. Dimpotrivă, aș spune! E minunat că există acces la atât de multe informații, dar cumva, cel mai mare stereotip legat de a deveni mamă încă se aplică: „Nimic nu te pregătește pentru ceea ce urmează”. Orice mamă poate să îți spună asta și orice mamă ar trebui să împărtășească asta cu celelalte. În special pentru mamele care trăiesc în orașe, departe de familie, în singurătatea unui apartament de bloc, cu deplasări scurte în parcul de lângă reședință, posibil și o depresie postpartum nediagnosticată, noua viață este copleșitoare.

După experiența nașterii departe de accepțiunea ideală, o depresie postpartum și nenumărate triggere de vinovăție, eu cred că asta ne lipsește: o comunitate de mame în fiecare cartier. Avem nevoie să creăm un context în care trăirile fiecărei proaspete mame să fie primite cu empatie, fără judecăți de valoare sau peer pressure. Let’s make this happen!

13 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate